Посткомуністичні революції - Романюк, О. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2005)
Події, що відбувалися в Україні в листопаді 2004 – січні 2005 року увійшли в історію під назвою „помаранчева революція”. Хоч ця подія і була унікальною, проте українська „помаранчева революція” багато в чому повторила революцію 2000 року в Югославії та „революцію троянд” 2003 року в Грузії. Пізніше, у березні 2005 року, досвід „помаранчевих” було використано в ході „тюльпанової революції” у Киргизстані. Незважаючи на те, що ці події вже стали предметом наукового аналізу [1; 2; 3], серйозних узагальнень ще немає. Актуальність проблеми зумовлена тим, що нині приклад „кольорових” революцій надихає опозиційні сили у багатьох посткомуністичних (і не тільки) країнах. У статті робиться спроба визначити типологічні риси, характер та закономірності таких революцій, з’ясувати можливість їх повторення в інших країнах.