Гетьманські агенти як канал отримання гетьманом Лівобережної України І. Самойловичем відомостей про стан справ у Речі Посполитій (1672-1687 рр.) - Алмазов, О. (Сiверянський лiтопис, 2015)
Стаття присвячена питанню про роль агентів гетьмана Лівобережної України Івана Самойловича в процесі збору відомостей про стан справ у Речі Посполитій у добу його гетьманства (1672–1687 рр.). У роботі аналізуються склад агентів, методи їхньої роботи, коло питань, що цікавили гетьмана та його оточення, а також вірогідність свідчень інформаторів.