Європейський парламент після виборів – 2004 - Малярчук, В. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2005)
У статті аналізуються новітні тенденції європейської політики в контексті вирішення проблеми „дефіциту демократії” в наднаціональних представницьких органах. Робиться спроба зіставити теоретичні висновки праць провідних політологів-міжнародників з питань європейської інтеграції, зокрема щодо практики партійного змагання під час виборів 2004 року до Європарламенту. Партійне будівництво в Євросоюзі є вагомим аргументом на користь мультицентристської парадигми міжнародної політики, за якої держави втрачають пріоритет у розв’язанні найактуальніших питань розвитку об’єднаної Європи, а роль неурядових суб’єктів загальноєвропейських політичних процесів, передусім – європейських партій, дедалі зростає.