Індикація техногенного забруднення середовища із застосуванням мохів - Глухов, О.З.; Машталер, О.В. (Донецький ботанічний сад НАН України, 2007)
Вперше виявлено видовий склад мохоподібних в екотопах техногенно трансформованого середовища- південного сходу України. В якості перспективних тест-видів для проведення локального комплексного моніторингу обрано види моху Bryum argenteum Hedw. та B. caespiticium Hedw. Встановлено, що B. argenteum накопичує більший вміст елементів забруднення, ніж B. caespiticium. Визначено кореляційні зв’язки між показниками забруднення ґрунтів важкими металами та вмістом відповідних елементів у гаметофітах мохів. Розвиток мохоподібних в екотопах техногенно трансформованого середовища є досить інформативним індикатором забруднення середовища, тому вони можуть слугувати адекватними біомаркерами у системі моніторингу за станом середовища.