Чинники формування та стимулювання соціально відповідальної поведінки особистості, бізнесу, суспільства, держави в Україні - Дейч, М.; Компанієць, В. (Вісник економічної науки України, 2013)
У статті представлено результати експертного опитування з проблем системної соціальної відповідальності людини, суспільства, бізнесу та держави, яке проводилось Інститутом економіки промисловості НАН України наприкінці 2012 року та у першій половині 2013 року. За його результатами визначено причини та перешкоди нерозвиненості соціальної відповідальності в системі суспільних відносин в Україні, структуровано фактори, які обусловлюють формування соціальної відповідальності поведінки особистості, суспільства, бізнесу, держави. Здійснено ранжування суспільних інститутів за ступінню їх впливу на розвиток соціальної відповідальності особистості. Оцінено вагомість спонукальних мотивів для ініціювання та розвитку соціальної відповідальности в Україні. Оцінено вирогідні обставини для перетворення соціальной відповідальності в українському суспільстві в норму життя. Обгрунтовано стратегічні напрями забезпечення становлення соціальної відповідальності, які полягають у посиленні закону та забезпеченні невідворотності застосування відповідальності за порушення правових і моральних норм незалежно від статусу, а також протидії моральній деградації особистості та суспільства, розвитку їх духовно-культурного потенціалу та створення умов відродження ментальних для українського народу християнських цінностей.