Торговельна лібералізація: конкуренція інститутів - Ніколаєв, Є.; Волощенко, В. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2005)
Розвиток сучасної світової економіки визначається такими трьома глобальними тенденціями, як регіоналізація, лібералізація та інтеграція. У попередньому матеріалі („Об’єднуючий регіоналізм”, Політичний менеджмент №4 (7), 2004) розглядались нові риси двох з них, а саме регіоналізації та міжнародної інтеграції. Об’єктом уваги цієї статті є останній елемент трикутника – торговельна лібералізація. Це явище аналізується в контексті взаємодії та зв’язку тих основних інституційних структур, що йому сприяють, – регіональних торговельних угруповань (угод) та Світової організації торгівлі.