Розвиток в Україні локальних виробничих систем кластерного типу - Куриляк, Є. (Вісник економічної науки України, 2013)
Здійснена оцінка рівня нормативно-правового забезпечення формування локальних виробничих систем кластерного типу. Доводиться, що Україна має великі резерви створення кластерних систем. Показано, що в розрізі територіальних утворень і окремих галузей кластеризація розвивається нерівномірно. Найбільшого розповсюдження вони набули у будівництві, туризмі, харчовій і швейній промисловості. Аналізуються кластери, географічно розміщені у Донецькій, Івано-Франківській, Полтавській, Одеській, Рівненській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій областях та в автономній республіці Крим. Аналізуються кластерні утворення приморських і прикордонних, у тому числі транскордонних територій.