Дослідження археологічних пам’яток Нижнього Побужжя науковим загалом Південної України у першій третині ХХ ст. - Ласінська, М.Ю. (Археологія і давня історія України, 2012)
В статті висвітлено роль краєзнавчої роботи у формуванні вітчизняної археологічної науки в першій третині ХХ ст.; аналіз археологічних досліджень в рамках регіональних краєзнавчих та наукових товариств при ВУ АН. З’ясовано стан системи охорони археологічних пам’яток. Визначено внесок окремих представників науки в археологічні дослідження краю у першій третині ХХ ст.