Металургійні комплекси роменської культури з городища Монастирище - Комар, О.В. (Археологія і давня історія України, 2013)
В статті аналізується залізоробний виробничий комплекс, досліджений в 1999 р. в Монастирищі на городищі роменської культури Х — першої половини ХІ ст., який складався зі споруди з горном та ями для зберігання сировини. Виробнича будівля № 2 городища Монастирище, яка була старанно очищена майстрами від відходів залізоробного виробництва, змушує дослідників слов’яно-руської металургії звернути ретельнішу увагу на типи печей і самої споруди для міст і городищ, умови виробництва на яких помітно відрізнялися від спеціалізованих екстериторіальних металургійних центрів, що легко виявляються саме за скупченнями шлаків.