Терміни для називання літератури як мистецтва слова у творах Михайла Драгоманова - Деркач, В.В. (Культура народов Причерноморья, 2001)
У XIX столітті для позначення сукупності писаних творів, у тому числі й художніх, уживалися синонімічні назви тематичної підгрупи “художня творчість”: писемство, писменность, письменство, словесность і література, гіперонімом яких став термін література, активізований у другій чверті XIX ст., зокрема у складі словосполучень на позначення жанрових різновидів творів: мемуарна література, патріотична література, простонародна література, світська література, старозаконна література, філософська література тощо.