Ідея нації та проблеми розвитку національної освіти в Україні - Швецова, А.В.; Шамрай, В.В. (Культура народов Причерноморья, 2001)
Історичний досвід кожного народу унікальний та неповторний, а тому визначає різні проблеми щодо організації його життєдіяльності. Проте, констатуючи факт відмінностей у проблемах буття та розвитку різних націй, все ж, здійснюючи аналіз будь-яких проблем національного життя, необхідно виходити з того, що нація – це достатньо визначена категорія, яка має загальнолюдське значення і є важливим теоретико-методологічним знаряддям осмислення відповідних проблем життя людей. Тобто, незважаючи на унікальний національний життєвий досвід, світогляд, пріоритети і т. ін., національне життя та національна культура з необхідністю повинні виробити певну систему координат, яка б забезпечила можливість розвитку нації серед інших націй як повноцінного суб’єкта історичної дії і яка б відображала головні принципи національного розвитку як такого.