Альтернативний ґендерний словник - Головаха, Є. (Социология: теория, методы, маркетинг, 2009)
Останніми рока и соціологи пишуть про ґендерні проблеми дедалі більше “доброго і різного”. Але, як на мене, пишуть надто серйозно — без огляду на належність до тієї чи тієї соціологічної школи і власну ґендерну належність, яку, втім, кожен із нас відчуває, мабуть, навіть частіше за національну чи соціально-класову. Зважаючи на актуальність проблематики та її унікальний вплив на суспільство і кожного, хто в ньому перебуває як потенційний респондент чи дослідник, я й намагався скласти спеціалізований словник, котрий якщо й не допоможе глибше пізнати природу і соціальну зумовленість ґендеру, то, принаймні, дасть змогу без надмірної драматизації сприймати деякі ґендерні проблеми, що втратять свою неабияку привабливість, якщо їх зможуть розв’язати відповідно до науково обґрунтованих висновків і рекомендацій.