Інститут президентства в Україні: стан і перспективи досліджень - Кармазіна, М. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2004)
З унезалежненням України почався складний і суперечливий процес творення інститутів національної державності. Серед нових владних структур одним з перших, 1991 року, постав інститут президентства. Відтоді статус, правове поле та різні аспекти діяльності Президента, здійснюваної ним політики привертають пильну увагу науковців. Відтак на сьогодні вже нагромаджено значний фактаж та напрацьовано більш-менш об’ємний аналітичний матеріал стосовно функціонування інституту президентства.