Тайванський націоналізм: його характер і причини виникнення - Білак, П. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2007)
Проблеми націоналізму та національної ідентичності нині найболючіші в політичному і суспільному житті Тайваню. Дві непримиренні точки зору на національну приналежність тайванців створюють серйозну напругу в суспільстві, а категоричне несприйняття КНР будь'яких проявів тайванського націоналізму виводить цю проблему на міжнародний рівень. Надзвичайна строкатість етнічного складу 23-мільйонного населення острова і складна, суперечлива його історія є поживним ґрунтом для розвитку націоналістичних рухів. Означеній проблемі присвячено немало наукових студій як тайванських, так і зарубіжних вчених, а оскільки слова нація та націоналізм є „одними з найзаплутаніших та найупередженіших слів політичного лексикону” [3, с. 17], то й не дивно, що існує безліч тлумачень явища тайванського націоналізму. У статті робиться спроба інтерпретувати події тайванської історії в межах модерністського підходу до вивчення нації та націоналізму. Спираючись на концепцію Б. Андерсона, автор прагне показати, що тайванський націоналізм – явище відносно недавнє, а також що він є, до певної міри, соціальним конструктом.