Стратегічні напрями забезпечення екологічної та природно-техногенної безпеки України (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 21 жовтня 2015 р.) - Обиход, Г.О. (Вісник НАН України, 2015)
За результатами проведених досліджень розкрито передумови (природні, техногенні та антропогенні) виникнення і поширення загроз екологічній і природно-техногенній безпеці України у регіональному вимірі. Проаналізовано стан середовища життєдіяльності населення України в 2000—2014 рр. за кількістю надзвичайних ситуацій різного походження, чисельністю загиблих і постраждалих та матеріальними збитками. Визначено і розроблено стратегічні напрями забезпечення екологічної та природно-техногенної безпеки регіонів України, серед яких: розвиток нормативно-правової бази та інституціоналізація безпеки, удосконалення систем моніторингу та прогнозування, посилення уваги до проблем безпеки на регіональному рівні, вирішення проблем поводження з відходами, вдосконалення фінансових механізмів гарантування безпеки тощо.