Kультурантропологічний аспект свята - Погребной, В.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У даній статті розглядаються властивості унікальності свята в своєму функціональному призначенні в культурі. Констатується, що сучасні культурні форми (розважальна індустрія) беруть на себе компенсаторну функцію, але здатні передавати лише атмосферу свята в результаті позбавляють свято своєї істотної долі специфіки. В результаті стирання кордонів між сакральним і профанним приводить до етичного релятивізму усередині культури. Поряд з цим стверджується, що свято є і унікальним способом ритуально-символічної трансляції особливо значимого для суспільства або індивіда досвіду отримання світолюдської гармонії, тим самим виявляючи свою комунікативну функцію. Ключові слова: свято, будні, культура, сакральний, антропологічний аспект, компенсаторна функція, комунікативна функція.