Закони в мистецтві - Росляков, С.М. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Стаття присвячена питанню наявності внутрішніх та зовнішніх законів в образотворчому мистецтві. Автор пропонує визнати існування в царині мистецтва трьох перших законів. Два з них пов'язані з формоутворенням та габаритами мистецьких витворів. Перший закон стверджує, що розвиток мистецтва йде від простих форм до складних форм. В якості прикладів автор наводить процес розвитку мистецтва пізнього палеоліту від примітивних кам’яних або глиняних куль до чудових зразків жіночих статуеток в тому ж пізньому палеоліті. Наступний, другий закон, стверджує, що розвиток мистецтва йде від малих витворів мистецтва до монументальних артефактів більш пізніших часів. В якості прикладу автор наводить процес переходу від маленьких зображень доби палеоліту до величезних кам’яних монументальних скульптур доби міді – бронзи. Третій закон мистецтва стверджує, що в мистецтві існує тенденція руху від менш реалістичного до все більш реалістичного зображення. один - з тенденцією зростання реалізму. Добре відомо, що все давньогрецьке мистецтво постійно рухалось від менш реалістичних до більш реалістичних зображень. Мистецтво Європи за часів Відродження пройшло такий саме шлях. Останній закон, на думку автора, також пов'язаний із стороннім, зовнішнім впливом, насамперед з боку розвитку мови, що робить його дію нестабільною. Зв'язок між розвитком мови і образотворчим мистецтвом виявляється дуже міцним. Це перша публікація по даній тематиці. Ключові слова: закон, образотворче мистецтво, етап, мова, слово, фраза, композиція, графічні дії.