Концептуальні засади створення кластерів як форми інтеграції бізнесу - Ришняк, Н.Н. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Багаторічні дослідження теорії та практики функціонування виробництва свідчать про високу ефективність і значення агропромислової інтеграції. Об’єднання бізнесу супроводжується виникненням таких організаційних форм як кластерні утворення, що враховують економічні, соціальні та правові відносини в регіоні. В статті обґрунтовані концептуальні засади та переваги створення кластерів для розвитку агропромислового комплексу, визначені перспективні напрямки вивчення даної проблеми. На основі проведеного дослідження автором робиться висновок, що застосування кластерного підходу може стати дієвим засобом підвищення конкурентності, інноваційності та інвестиційної привабливості агробізнесу. Ключові слова: кластер, кластерна концепція, інтеграція, агропромисловий комплекс, конкурентоспроможність.