Актуальні питання обліку соціальних витрат у цілях управління ними - Швець, Л.І. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У статті розглянуто особливості відображення соціальних витрат у системі управлінського обліку. Визначено їх основне призначення, яке полягає у досягненні соціального та (або) економічного ефектів. Обґрунтовано склад соціальних витрат у відповідності до мети концепції соціально відповідальної діяльності виробничих об’єктів. Показано необхідність формування інформації про соціальні витрати для менеджменту підприємства з метою досягнення максимально можливого соціального ефекту при мінімальних витратах, зниження рівня ентропії при прийнятті управлінських рішень. Виділено три рівні управління: оперативний, тактичний, стратегічний і проаналізовано типи завдань, належних до вирішення на кожному із рівнів. У відповідності до управлінських цілей аргументовано цілі обліку соціальних витрат, а також показано основні їх характеристики. Враховуючи різносторонність запитів менеджменту та їх щоденну координацію функціональних підрозділів,запропоновано формувати облікову інформацію про соціальні витрати оперативного, тактичного та стратегічного характеру за допомогою обліку витрат за центрами витрат і сферами відповідальності, за видами діяльності й соціальними процесами із використанням моделей прогнозування витрат. Ключові слова: управлінський облік, управління соціальними витратами, економічний ефект, соціальний ефект, стратегія корпоративної соціальної відповідальності