Hімецька національна меншина Xарківщини в 1920-х роках - Філатова, О.Є. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Стаття присвячується вивченню проблем соціально-економічного та політичного розвитку німецької національної меншини Харківщини в 20-і рр. ХХ століття, в умовах нової етнічної політики. У дослідженні вперше комплексно проаналізовано, заходи які проводилися органами влади в рамках політики «коренізації», щодо німецького населення краю, їх основні цілі та наслідки. Велику увагу приділено створенню національних адміністративно-територіальних одиниць даної групи населення, проблеми їх існування. Ключові слова: національна меншина, національна політика, коренізація