Зміна образів в балеті «Кармен» коррелятивно до світових тенденцій розвитку культури ХХ – початку ХХІ ст. - Щербак, Є.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Відстежується зміна хореографічних образів (зокрема жіночих) на прикладі балету «Кармен» від пригніченої до вільної жінки коррелятивно до світових тенденцій розвитку культури ХХ – початку ХХІ ст. у гендерній царині. Показується залученість до цих процесів українського хореографічного мистецтва, передусім, у постановці «KAРМЕН.TV» (2006) Раду Поклітару. Розглядається віддзеркалення феміністичної проблематики в західно-європейських та українських балетних спектаклях ХХ – поч. ХХІ ст. На основні аналізу хореографічних образів робиться висновок про їх еволюцію, відповідно до основних змін в культурі в сучасний період. Ключові слова: балет, хореографічне мистецтво, гендер, жіночі образи, «Кармен-сюїта».