Загадкові севрюки: 1. Формування спільноти - Балушок, В. (Сiверянський лiтопис, 2015)
У статті йдеться про формування спільноти севрюків, яка проживала у XIV– ХVІІ ст. на сході українського Лівобережжя і в сусідніх областях сучасної Росії. Севрюки були нащадками літописних сіверян, у генезі яких узяли участь значні групи переселенців з Дніпровського Правобережжя. Сіверяни мали спільний з рештою протоукраїнців іранський етнічний субстрат, а також асимілювали групи тюрків, що не вплинуло корінним чином на їхню етнічність, проте обумовило ряд особливостей етнокультури та відмінність від нащадків радимичів і в’ятичів.