Батуринська Гончарівка в ХVІІ-ХVІІІ ст. - Саєнко, Н. (Сiверянський лiтопис, 2015)
У статті розглядається планування та забудова історичної місцевості Батурина – Гончарівки – у ХVІІ-ХVІІІ ст. На основі широкого кола джерел з’ясовуються особливості заселеності цього мікрорайону, в якому, окрім гончарного виробництва, в різний час розташовувалися садиби гетьманів І. Мазепи та К. Розумовського, старшини і дворянства, а також рядових обивателів різних соціальних груп.