Міське самоврядування Чернігова і земство: шляхом конфронтації та співпраці - Шара, Л. (Сiверянський лiтопис, 2015)
Йдеться про взаємодію Чернігівської міської думи з губернським і повітовим земствами упродовж другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Наголошується на комплексі причин економічного та політичного характеру, що зумовили боротьбу міст імперії, у тому числі й Чернігова, за виокремлення у самостійну земську одиницю. Водночас, указується на тісну співпрацю міського і земського самоврядування стосовно розвитку освіти та організації медичного обслуговування жителів Чернігова.