Будинок полкової канцелярії в Чернігові (історія одного ремонту) - Доценко, А. (Сiверянський лiтопис, 2015)
Даний матеріал є логічним продовженням статті «Будинок полкової канцелярії в Чернігові. І половина ХІХ ст.», надрукованої у журналі «Сіверянський літопис» у № 3 за 2015 рік. У статті на архівних матеріалах Державного архіву Чернігівської області висвітлюється історія ремонту Будинку полкової канцелярії в м.Чернігові в 1850–1855 рр. Простежується послідовність підготовки, початку і перебігу ремонтних робіт. Викликає подив повільність, з якою чиновники Чернігівської губернської будівельної і дорожної комісії ведуть листування з підрядником, губернським архітектором і вищестоячими органами щодо виділення коштів на ремонт, часу його проведення, зміни видів робіт, потреб підрядника. Складається таке враження, що чиновники його гальмують: ремонт, який мав би бути проведений за один рік, розтягнувся більше аніж на п’ять років. І коли врешті-решт закінчився з оцінкою «хорошо и прочно», знову постало питання про новий ремонт. Чому так? Але то вже тема наступної статті.