Образи взаємного сприйняття культур - Атік, А.А. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У статті розглядаються проблеми взаємного сприйняття Заходу і мусульманського Сходу. Сьогодні можливості міжцивілізаційного та міжкультурного діалогу ускладнені, насамперед, низкою негативних забобонів і стійких стереотипів, що складалися протягом багатьох століть і суттєво вплинули на взаємне сприйняття. У роботі розглянуті праці західних і арабських дослідників, які вивчають проблему подальших взаємин Сходу і Заходу. Так само в роботі визначені основні труднощі сприйняття «іншого», а саме: адекватне і правильне пізнання, інтерпретація культури «іншого», під час чого часто відбувається спотворення образів і смислів іншої культури. Ключові слова: діалог, глобалізація, Захід, Схід, іслам, культура, релігія.