Багатомовність у системі освіти: у пошуках балансу між націоналною свідомістю й ідентичністю та прагматизмом - Яковлєва, О. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Розглядаються актуальні питання освіти як системи в умовах сучасної української культури. Досліджується система освіти в Україні через аспект багатомовності. Визначені витоки комплексності вітчизняної освіти та виявлені тенденції її розвитку. Особлива увага приділяється питанням модернізації освіти, розвитку в умовах глобалізації. Аналізуються реалії вищої освіти в Україні та її впливу на свідомість та самосвідомість особистості. Доведено, що багатомовність у вітчизняній системі освіти перетворюється на невід’ємну складову мовної ситуації та один зі способів існування мовної свідомості. Ключові слова: БАГАТОМОВІСТЬ, ОСВІТА, СВІДОМІСТЬ, ІДЕНТИЧІСТЬ, ПРАГМАТИЗМ.