Порівняння видового складу лишайників територій з різним ступенем техногенного забруднення повітря на південному сході України - Аверчук, А.С. (Донецький ботанічний сад НАН України, 2009)
При вивченні ліхенофлор трьох міських територій (Донецьк, Шахтарськ, Торез), що зазнають високої антропопресії, які вибирались за показником середньорічної концентрації полютантів у атмосферному повітрі, було визначено 28 видів лишайників, що відносяться до 16 родів, 9 родин. Отримані дані щодо розповсюдження лишайників адекватно відображають стан забрудненості атмосферного повітря, що підтверджено інструментальними дослідженнями. Отже, доцільно використовувати лишайники у якості біомаркерів стану забруднення антропогенно трансформованого середовища.