Артемівській дендропарк – видовий склад та підсумки інтродукції рослин (1967-2007 рр.) - Меженський, В.М. (Донецький ботанічний сад НАН України, 2007)
Наведено дані щодо історії створення Артемівського дендропарку, його видового складу та стану дендронасаджень. Артемівський дендропарк створено у 1967 році і він має значення як ландшафтний заповідник місцевого значення. В ньому збереглося 59 видів дерев та кущів, окрім того, 11 видів адвентивного походження. Найкращий стан мають рослини таких интродукованих видів, як Juniperus communis L., Picea abies (L.) Karst., Aсer negundo L., A. saccharinum L., Aesculus hippocastanum L., Amelanchier alnifolia Nutt., Caragana arborescens Lam., Elaeagnus angustifolia L., Fraxinus pensylvanica Marsh., Gleditsia triacanthos L., Juglans nigra L., Morus alba L., Prunus cerasifera Ehrh., P. mahaleb L., P. tomentosa Thunb., Philadelphus coronarius L., Ph. inodorus L., Physocarpus opulifolius (L.) Maxim., Quercus rubra L., Robinia pseudoacacia L., Sorbus intermedia (Ehrh.) Pers., Spiraea chamaedryfolia L., S. japonica L., S. salicifolia L., Sophora japonica L., Symphoricarpos albus (L.) Blake, Tamarix tetrandra Pall., Ulmus pumila L. Vitis amurensis Rupr., а також культиварів – Crataegus monogyna Jacq. 'Rosea Plena', Fraxinus excelcior L. 'Diversifolia', Robinia pseudoacacia L. 'Umbraculifera', Syringa vulgaris L. 'Capitaine Baltet', 'Michel Buchner', 'Mme Casimir Perier', 'Mme Lemoine', 'Taras Bulba' тощо. Їх можна використовувати як маточні рослини для розширення асортименту декоративних насаджень на південному сході України.