В передчутті соціалистичного тоталітаризму (Про п'єсу Володимира Винниченка "Великий Молох") - Гуменюк, В.І. (Культура народов Причерноморья, 2001)
П’єса Винниченка “Великий Молох” вийшла друком 1907 року. Вона постала з його тривожних роздумів з приводу суспільних (політичних, морально-етичних тощо) реалій авторового сьогодення, роздумів, засвідчених зокрема й численними його щоденниковими записами.