Про побудову мовної моделі світу або її фрагмента (на матеріалі мікрополя українських прикметників із семою 'характер поверхні') - Іванова, Н.Д. (Культура народов Причерноморья, 2001)
Системний підхід до явищ мови стає головним принципом лінгвістичних досліджень останніх десятиліть XX століття. Вперше розуміння системної суті мови було введено в лінгвістику Ф. де Соссюром, а поняття "система" і "структура" стали центральними поняттями системного підходу. І хоча досить довго зміст цих понять у багатьох лінгвістів був індивідуальним, що спричиняло певну термінологічну плутанину, в останні роки ці два терміни чітко розмежовуються.