Трудовий потенціал підприємства - як економічна категорія - Галан, О.Є. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У статті розглянута сутність трудового потенціалу у господарській діяльності підприємств. Наведено бібліографічний огляд терміна «трудовий потенціал», визначено сучасні наукові школи, які займаються проблематикою управління трудовим потенціалом підприємств. З метою переходу до визначення потужності трудового потенціалу як економічної категорії обґрунтовано підходи до визначення носія трудового потенціалу. Наведено авторську дефініцію носіїв трудового потенціалу як сукупність працівників, які працюють, або протягом певного визначеного терміну можуть бути залучені до виробничого процесу в умовах конкретного підприємства. З цих позицій категорія носіїв трудового потенціалу не відповідає жодній з наведених в сучасній науковій літературі категорії (населення, трудові ресурси, робоча сила) і несе власне смислове навантаження. На підставі проведених теоретичних узагальнень та логічних обґрунтувань виникає можливість більш конкретного наукового тлумачення категорії “трудовий потенціал” для підприємства, яке пропонується розглядати як набір персоніфікованих властивостей (здібностей) працівників, які можуть бути використані або використовуються в процесі виробництва за певних організаційнотехнічних умов та за певний проміжок часу з метою забезпечення ефективного функціонування та розвитку економічної системи