Роль сфери культури у соціально-економічному розвитку регіонів країни - Піньковська, Г.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У статті за допомогою системного підходу визначено роль та значення сфери культури як особливої сфери людської діяльності, багатогранність та різноплановість її впливу на соціально- економічний розвиток суспільства в ринкових умовах. Досліджено основні функції, які виконує культура, соціальні й економічні тенденції її розвитку. Виділено прямі економічні і соціальні та непрямі економічні і соціальні рівні впливу культури на розвиток економіки країни. У роботі визначено основні завдання культури не лише як духовне збагачення людини, а й благотворний вплив на результати виробництва. Доведено, що діяльність закладів культури належить до найважливіших соціально-культурних факторів розвитку і зростання ефективності виробництва. Визначена необхідність інвестицій в культуру, які можна розглядати як інвестиції в людський капітал на тій підставі, що різноманітні альтернативні концепції людського капіталу включають у дане поняття культурний рівень особистості. Ключові слова: культура, сфера культури, роль сфери культури, функції культури, принципи культури.