Теоретико-економічне обґрунтування взаємозв'язку економічної та фінансової безпеки як основи сталого розвитку підприємств залізничного транспорту - Півняк, Ю.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Досліджено економічну безпеку підприємства залізничного транспорту та її складові. На основі аналізу існуючих підходів до визначення економічної безпеки запропоновано авторське визначення системи забезпечення економічної безпеки. Так, під системою забезпечення економічної безпеки підприємства запропоновано розуміти сукупність необхідних взаємопов'язаних елементів, діяльність яких спрямована на протидію внутрішнім і зовнішнім загрозам з метою захисту корпоративних економічних інтересів і в цілому створення безпечних умов для розвитку. Визначено логічний взаємозв'язок між економічною та фінансовою складовими діяльності господарюючих суб'єктів, тому необхідно розглядати у взаємозв'язку та економічну і фінансову безпеки підприємства. Забезпечення фінансової безпеки впливає на забезпечення економічної безпеки і в цілому на подальший розвиток підприємства. Ключові слова: економічна безпека, система елементів, фінансова безпека, зовнішні та внутрішні загрози, підприємства залізничного транспорту.