Світовий досвід та співробітництво України у сфері охорони навколишнього середовища - Гладка, Л.І.; Шаляпіна, А.С. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Міжнародне співробітництво у галузі охорони навколишнього природного середовища займає важливе місце у зовнішньополітичному курсі України. На сучасному етапі господарського розвитку, проблема взаємозв’язку між економічною та екологічною складовою визначає умови функціонування кожної людини і держави в цілому. Зарубіжний досвід свідчить, що подальший розвиток ринкових відносин і конкуренції призведе до значного підвищення рівня виробництва, стимулювання енерго- і ресурсозбереження, структурної перебудови економіки України, що дозволить суттєво зменшити рівень забруднення довкілля. Співробітництво з міжнародними організаціями сприятиме розширенню досвіду України, створенню необхідної законодавчої бази та оновленню механізмів державного управління у сфері охорони навколишнього природного середовища, забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності держави. Ключові слова: міжнародне співробітництво, навколишнє середовище, захист природи, екологічні регіони, глобальна економічна криза, екологічна безпека, природоохоронні заходи.