Ахетатон – сакральний і політичний центр Cтародавнього Єгипту - Заплетнюк, О.А. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Досліджено особливості архітектури стародавнього міста Ахетатону, яке стало сонячною столицею Єгипту завдяки втіленню задумів і релігійного уявлення молодого фараона Ехтатона. Визначено специфіку та роль кожного з районів: Центрального міста, Південного та Північного передмістя, селища рабів. Зосереджено увагу на головному храмі бога Атона. Виявлено, що без знання про Ахетатон, зображений у новому стилі мистецтва, неможливо повною мірою зрозуміти релігійну реформу Ехтатона та його самого як особистість. Ключові слова: місто Cонця, релігійний переворот, палацові та храмові комплекси, архітектурний експеримент.