Журнал «Сельское благоустройство» як джерело до історії підготовки селянської реформи 1861 р. в Лівобережній Україні - Якименко, Л.І. (Культура народов Причерноморья, 2013)
В статті зроблено спробу представити опубліковані на сторінках «Сельского благоустройства» матеріали, які засвідчують включення дворянства українських губерній в обговорення важливих соціально-економічних проблем напередодні Селянської реформи 1861 р. Статті присвячувалися обговоренню майбутньої селянської реформи, «емансипації» поміщицьких селян. Дописувачі розуміли, що проведення реформи – необхідний процес і у більшості своїй виявили готовність до емансипації селян. Навіть побіжний погляд на тексти дворян з українських регіонів засвідчує їх вагомий джерельний потенціал для вивчення мало дослідженої проблеми участі дворян у підготовці реформи 1861 р. Ключові слова: Селянська реформа, журнал «Сельское благоустройство», дворянство, селянський побут, кріпосне право, Полтавська та Чернігівська губернії.