Значення роботи над приголосними звуками в процесі вдосконалення вокальної техніки - Карпов, В.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Стаття присвячена проблемам музичної педагогіки, пов’язаним з оволодінням співочою технікою, насамперед з тренуванням подачі приголосних звуків, яка за всієї вагомості інших компонентів співу має в ньому вкрай важливе значення, а відтак має безпосередній стосунок до виразності вокального виконання. Належне звучання приголосних – характерна риса для співу взагалі і для академічного співу зокрема. Адже воно є запорукою чіткої дикції, темпоритміки, а відтак і загалом вокальної майстерності. Дослідник підкреслює, що оволодіння належною подачею приголосних звуків важливе для вдосконалення інших елементів вокальної техніки. Ключові слова: музична педагогіка, вокал, подача приголосних звуків, виразність виконання.