Ліричні й епічні аспекти поетики кримськотатарської народної пісні «Он биринджи айларда горюнди дагълар» - Гуменюк, О.М. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У статті осягається художній світ кримськотатарської фольклорної пісні, насамперед така риса її поетики як поєднання ліричних та епічних аспектів. Дослідниця відзначає здобутки фольклористів у царині фіксації й вивчення кримськотатарської народної пісні, наголошує на значенні ґрунтовних фольклористичних збірників Я. Шерфедінова, Іл. Бахшиша, Ф. Алієва, які є надійною джерельною базою вивчення пісенного фольклору кримських татар. Основна увага приділяється тематичним мотивам та особливостям поетики пісні «Он биринджи айларда горюнди дагълар» («На одинадцятий місяць прозирнули гори»). Проникливе осягнення людських печалей і радостей; туга розлуки з рідною землею й коханою дівчиною; передача широкої гами почуттів, тонких настроєвих відтінків, неабияке інтонаційне багатство; мальовнича метафоричність та символічна сконденсованість лаконічної образності; динамічний розвиток ліричного сюжету, за яким виразно вгадуються обриси сюжету фабульно-оповідного; стрункість та вигадливість композиції; система експресивних повторів, яка посилює орнаментальність і чітку злагодженість викладу; вишукана звукова й ритмічна організація – такі провідні особливості поетичного світу цієї кримськотатарської народної пісні. Ключові слова: кримськотатарський фольклор, пісня, тематичний мотив, поетика, ліричні й епічні аспекти.