Проблема розвитку ідентичності в натовпі - Омельченко, Ю.В. (Культура народов Причерноморья, 2000)
Цікавою з точки зору нашої проблематики є робота французьких соціологів О.Кабанеса і Л.Насса «Революційний невроз». Ці дослідники аналізують натовп під час революцій та інших соціальних трансформацій. На їхню думку, періоди революцій характеризуються, до того ж одночасно, значним зниженням розумових сил і пробудженням чисто тваринних, первісних інстинктів. Серед головних інстинктивних рухів ледь не перше місце посідає панічний страх.