Розробка стратегії побудови кар’єри контактного персоналу в системі внутрішнього маркетингу - Мацеєва, Н.В.; Сагайдак, М.П. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У статті визначено специфіку та проаналізовано існуючі підходи до побудови кар’єри персоналу, що безпосередньо контактує з клієнтами організації. З’ясовано, що сучасний висококваліфікований персонал в першу чергу «купує» те робоче місце, яке забезпечить йому не тільки певний рівень доходу, а дозволить реалізувати творчий потенціал та індивідуальні цінності, які будуть гармоніювати з корпоративними цінностями організації. З урахуванням усвідомлення власних бажань і можливостей контактного персоналу визначено його основні функції, охарактеризовано елементи та механізми формування стратегії побудови кар’єри, а також ефективного управління системою внутрішнього маркетингу підприємств.