Вірування та культи пізніх язичників Давньої Русі (кін. X – пер. пол. XIII ст.) - Козлов, М.М. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Проведено історіософський аналіз світоглядних уявлень наших предків–язичників ранньохристиянської епохи, що знайшли своє втілення у віруваннях і культах представників пізніх язичницьких громад. Головним джерелом дослідження стали дані археологічних розкопок городищ– святилищ Збруцького культового центру і письмові документи XI – сер. XIII ст. В якості одного з важливих аспектів східнослов'янського язичницького культу розглядається питання людських жертвоприношень у пізніх язичницьких громадах.