Податковий аналіз: зміст та особливості розвитку - Барабаш, Н.С.; Никонович, М.О. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Обґрунтовано необхідність здійснення податкового аналізу. Запропонована методика здійснення податкового аналізу. Поетапне здійснення податкового аналізу забезпечить постійний моніторинг механізму, умов оподаткування, оцінку їх справедливості та ефективності, розрахунок впливу різних факторів на стан податкових розрахунків та досягнення їх оптимізації. У статті запропоновано методичні підходи до здійснення податкового аналізу, що охоплюють аналіз абсолютного податкового навантаження підприємства, аналіз відносного податкового навантаження підприємства, аналіз заборгованості підприємства за податками і зборами, аналіз упущених вигод мінімізації податкових платежів.