Загальні принципи вивчення глобалізаційних процесів у межах сучасної культурології - Пилявець, Л.С. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У статті визначено загальні теоретико-методологічні принципи вивчення глобалізаційних процесів. Зокрема, загальнонаукові - системності, об’єктивності, всебічності та інші. Досліджено специфічні принципи детермінізму, ідентифікації, толерантності та інші. Велика увага приділена типам глобалізаційних процесів. Акцентується увага на їх характеристиці крізь призму культурологічної методології дослідження.