«Правило тріади» в дослідженні долинно-річкових ландшафтів і річкових ландшафтно-технічних систем - Лаврик, О.Д. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Розглянуто застосування правила тріади в дослідженні долинно-річкових ландшафтів і річкових ландшафтно-технічних систем. Запропонована графічна модель, яка показує триєдину суть географічних об'єктів. На основі попередніх наукових робіт виділено нові тріади в структурі річкових долин. Детально охарактеризовано тріади в межах річища, заплави, схилів і надзаплавних терас. У висновку коротко говориться про перспективи використання правила для річкових ландшафтно- технічних систем усіх фізико-географічних зон України.