Метод оцінювання економічного стану залізорудних підприємств - Максимова, А.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
Наведено результати досліджень оцінювання економічного стану вітчизняних залізорудних підприємств. Проаналізовано фактори, що впливають на ефективність оцінювання економічного стану підприємства: правові, організаційні, інформаційно-освітні, методологічні та економічні засади. Запропонована обґрунтована методика оцінювання економічного стану підприємства, яка передбачає: формування бази факторної системи чинників впливу на економічний стан; розрахунок інтегрального показника для оцінювання економічного стану. Отриманий інтегральний показник дозволить оцінити економічний стан залізорудних підприємств з визначенням стану стадії життєвого циклу і прогнозувати очікуваний рівень на наступний період; забезпечити швидкість і наочність отримання оцінки зміни економічного стану підприємства за рахунок відсутності додаткових розрахунків при підготовці початкової інформації; дослідити залежності зміни вибраних чинників. Можливості отриманого інтегрального показника не обмежуються визначенням його рівня на певний момент часу, визначенням стадії розвитку і складанням прогнозу на наступний період. За його допомогою можливо ефективно планувати діяльність підприємства, а змінюючи показники факторної системи, заздалегідь оцінювати, як вони вплинуть на діяльність підприємства.