Естетичний тезаурус українського бароко (на матеріалах духовної спадщини «Чернігівських Афін») - Загорулько, М.А. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У статті обґрунтовується поняття «естетичний тезаурус», котре стає інтегральним в аналізі протоестетики українського Бароко. Він реконструюється й конституюється на основі ідей та образів культури українського Бароко, зокрема, духовної спадщини «Чернігівських Афін» як її типового репрезентанта. Виокремлюються основоположні принципи систематизації понять барокової протоестетики: принцип мімезису, принцип софійності, принцип синтетизму. В контексті цих принципів розглядаються феномени «гносису ісихії», «синергії серця», «радості серця» та «раціональної чуттєвості», що дає змогу зрозуміти духовно-чуттєву природу естетичного тезаурусу українського Бароко.