Специфіка соціокультурної адаптації - Попович, О.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
З позицій принципу адаптації естетичний модус, а також творчість розглядаються як необхідний конструктивний момент перетворювальної життєдіяльності людини. Естетичні почуття, що виникають на основі переживань, можуть виникати тільки в результаті гармонійного поєднання естетичних властивостей природи та активної соціально-адаптивної творчої діяльності людини. Через засвоєння естетичного досвіду та його подальше використання в культуротворчій діяльності відбувається соціокультурна адаптація людини.