Основні принципи теорії матеріальних артефактів культури - Наконечна, О.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
В даній статі обґрунтовані специфічні особливості теоретичного узагальнення дослідження матеріальних артефактів культури. Уточнено використання терміну «теорія» в галузі культурологічного дослідження матеріальних артефактів. Сформульовано вихідний постулат і основні аксіоматичні положення теорії матеріальних артефактів культури. Зіставлені специфічні особливості культурологічних теорій та теорій інших наук. Визначена ступінь відповідності теорії матеріальних артефактів культури основним вимогам до наукового теоретичного узагальнення.