Джерела дослідження святкової культури Миколаївщини кінця XIX – початку XX ст. - Мицик, С.В. (Культура народов Причерноморья, 2013)
У статті автор робить спробу комплексно дослідити та систематизувати джерельну базу святкової культури Миколаївщини кінця ХІХ – початку ХХ ст. Зосереджує увагу на феномені святкової культури та подає систематизовану джерельну базу на основі двох міждисциплінарних підходів: етнографічно-фольклористичному підході кінця ХІХ – першої половини ХХ ст. та мистецтвознавчо- культурологічному. Основну джерельну базу дослідження святкової культури Миколаївщини кінця ХІХ – початку ХХ ст., яка складається з документів архівних та музейних фондів, матеріалів періодичної преси дослідженого періоду, формує в 4 групи.